Om mig!

Jag som skriver är en 35 årig lärare som bor i Piteå med sambo och tvillingkillar. Här på bloggen skriver jag om det som faller mig in. Jag tycker om att läsa, främst deckare. Inredning, trädgårdspyssel och sport av alla de slag är några andra intressen. Skriv gärna en rad eller två så att jag ser att du har hälsat på!

lördag 17 april 2010

Ett underbart bröd......


En kollega till mig på skolan bjöd på ett jättegott bröd häromdagen. Det är ett recept från Ernst Kirchsteiger. Jag tycker att ni ska prova det. Här kommer receptet.


2 tsk bikarbonat

7 dl vetemjöl

3 dl grahamsmjöl

2 dl grovt rågmjöl

1 liter naturell yoghurt

2 dl hela hasselnötter

2 dl skalade solrosfrön

2 dl mörk sirap

3 dl torkade fikon eller aprikoser

2 dl russin

2 tsk salt


1. Rör ihop bikarbonat och mjölsorterna i en rostfri bunke

2. Slå i yoghurten, nötterna, och de torkade frukterna samt sirapen.

3. Smöra en avlång brödform och iställen för att bröa formen strö på antingen lite skalade solrosfrön eller pumpafrön.

4. Skrapa ner den ganska kladdiga smeten i formen. Se till att inte fylla formen ända upp till kanten eftersom det jäser med bikarbonaten. Lämna ungefär 3 cm upp till kanten. Jämna eventuellt till ytan och strö på lite solrosfrön eller pumpafrön.

5. Sätt ugnen på 200 grader och ställ in formen i 60 minuter.

Därefter, sänk temperaturen till 175 grader och låt stå i 30 minuter för att undvika att bränna brödet.

6. Ta ut och njut av ett gott bröd. Servera gärna med en lagrad ost.

2 kommentarer:

  1. Akta tänderna. Hasselnötter i bröd är faarligt och kan bli dyrt:)

    SvaraRadera
  2. Man får tugga försiktigt ;)

    SvaraRadera